Welkom bij StagCAD

StagCAD staat voor Standaardisatie AutoCAD Gereedschap. StagCAD is ontstaan in 1998 door een fusie van het AutoCAD Grontmij menu en StagCAD lagenstructuur programma gebaseerd op de RAW systematiek, beide ontwikkeld bij het toenmalige Grontmij. Bij elke versie evolueert StagCAD op verzoek van de tekenaars van Sweco Nederland. Er komen nieuwe functie en er verdwijnen functie. StagCAD is gratis voor klanten van Sweco.


De huidige versie StagCAD

StagCAD 2023 is ontworpen voor AutoCAD versies 2023.

Toolpalette

U kunt de installatie van StagCAD hier downloaden. Als u AutoCAD start zal StagCAD verschijnen in een demo-versie. Neem voor een geregistreerde versie contact op met info@stagcad.com


StagCAD 2023

In versie 2023 zijn een aantal aanpassingen gedaan en probleempjes opgelost.
Aan StagRBD is functionaliteit toegevogd.
Aan StagCLP is de optie Nesting toegevoegd om niet altijd diep in een xref of block te selecteren.
StagHAU probeert de oppervlakte weergave te herstellen. De export van een Civil3D corridor naar AutoCAD laat dat weg.


StagCAD 2022

Wanneer bij StagCAD 2022 een melding tevoorschijn komt dat het bestand INI.xml mist dan ontbreekt de map %APPDATA%\StagCAD. Maak deze map aan en het probleem is opgelost.


StagCAD 2021

In versie 2021 is de wegmarkering (Stag3RM,StagARM) verbeterd. Het is sneller en heeft geen beperking van lengte meer.
In de Grip Filter zijn AutoCAD entiteiten toegevoegd.
Aan Section Sign (StagPBD) is een autonummering toegevoegd en kan je (3D(Poly))lijnen selecteren. De schaal is gekoppeld aan de Annotation Scale.
de Slope functies (StagPTL, StagGTL en StagTLD) hebben nu de keuze Percentage of Ratio. De tekstgrootte is gekoppeld aan de Annotation Scale.
Er zijn twee nieuwe commando's. StagRBD(RenameBlockDef) geeft een venster waar in je de naam kan veranderen. Handig na een PASTEBLOCK actie.
In een drukke tekening met heel veel lagen (ook Xref lagen) waarin je de laageigenschappen van een laag wilt aanpassen kan je met StagCLP een lijn selecteren.


Twintig jaar StagCAD

Bij het gereedmaken van StagCAD 2019 valt het me ineens op dat StagCAD alweer 20 jaar bestaat.
Terugdenkend naar hoe het allemaal gekomen is heeft StagCAD een hele geschiedenis.
Met de komst van AutoCAD, begin jaren 90 van de vorige eeuw, veranderde het tekenwerk van achter de tekentafel naar voor een beeldscherm.
Een anekdote: Het eerste CAD-station was een Compaq Deskpro 368 met 20 MB harde schijf, een Aydin monitor, een Calcomp drawingboard en een HP Draftmaster pen plotter. Dit allemaal kostte meer dan 100.000 gulden.

Al gauw interesseerde ik mij voor Autolisp om ons werk makkelijker te maken. Denk aan dingen als het invoeren van gegevens om dwarsprofielen uit te tekenen, standaard instellingen van een DWG en kleine hulp commando's. Dit resulteerde in het Grontmij menu en werd gebruikt op de 3 vestigingen in Drenthe, Friesland en Groningen.
Vanuit het Grontmij kantoor in Houten werd door Willem Kok het programma StagCAD voor standaard lagen gepromoot. Om StagCAD wat meer functionaliteit te bieden werd de samenwerking gezocht met het Grontmij menu.

In 1998 kwam de eerste versie van StagCAD uit. Geschreven in Autolisp en aan elkaar geknoopt. De standaardisering van laagnamen met StagCAD was gebaseerd op de RAW-besteksystematiek.
Een anekdote: Met het uitbrengen van StagCAD in 1998 en zo de standaardisering vast te leggen werd ook aan alle tekenaars een horloge uitgedeeld. Symbolisch voor dat bij iedereen vanaf dat moment de klok gelijk stond. Echter, binnen korte tijd lieten de wijzers los en werd het onbruikbaar. Gelukkig is StagCAD ernog.
In de loop der jaren is de programmeertaal, door de voorruitgang van AutoCAD, van Autolisp naar VBA naar VB6 en uiteindelijk naar VB.NET veranderd. Met deze vooruitgang is AutoCAD functionaliteit met Windows functionaliteit perfect te combineren en geeft veel mogelijkheden.

Zolang StagCAD nog wordt gebruikt en er mensen zijn die nieuwe Ideeën hebben voor aanvullende functionaliteit in AutoCAD, blijf ik eraan werken.

Handleidingen van weleer. Toolpalette

Ik hoop dat ook in AutoCAD 2019 met plezier gewerkt wordt met StagCAD.