Over StagCAD

StagCAD staat voor Standaardisatie AutoCAD Gereedschap. Het is ontwikkeld voor Sweco . StagCAD is ontstaan in 1998 door een fusie van het AutoCAD Grontmij menu en StagCAD lagenstructuur programma gebaseerd op de RAW systematiek, beide ontwikkeld bij het toenmalige Grontmij. Bij elke versie evolueert StagCAD op verzoek van de tekenaars van Sweco Nederland. Er komen nieuwe functie en er verdwijnen functie. StagCAD is gratis voor klanten van Sweco.


Voordelen

StagCAD biedt extra functionaliteit in AutoCAD voor niet alleen de infrastructurele CAD ontwerper. Een voorbeeld zijn de UCS-Agent die waaarschuwt voor de UCS bij Copy/Paste of de Offset van een lijn van een Xref. Dan is er nog de BatchPurge, ook te gebruiken voor batch conversie.

De voordelen van het gebruik van StagCAD zijn:

  • Snellere inzetbaarheid tijdelijke medewerkers.
  • Gebruikersvriendelijke interface
  • Verhoging van de productiviteit.

Geschiedenis

Sweco is een groot multidisciplinair ingenieursbureau werkzaam in het noordwesten van Europa. Dit betekent dat er verschillende disciplines met een heleboel tekenaars in kantoren verspreid over Nederland zijn.

In de jaren negentig van de vorige eeuw concludeerden een paar CAD-ontwerpers de noodzaak van een CAD-standaard bij samenwerking tussen de kantoren. Het zou tijd en irritatie besparen als we volgens een standaard zouden werken.

De eerste stappen was het ontwerpen van een standaard op lokale schaal. Het idee was dat elke entiteit op de tekening een object vertegenwoordigt gegroepeerd in een laag. Elke laag heeft eigen naam, kleur, linetype en type object. Objecttypen zijn lijnen, polyljnen, bogen, cirkels, arceerpatronen en symbolen.

StagCAD is door de jaren heen uitgegroeid tot een volledige toepassing van AutoCAD. We begonnen met Autolisp met DCL. Herschreef het in een combinatie van VB6, VBA en Autolisp. En herschreef het tot slot VB.net.

De reden voor het herschrijven van de StagCAD in.NET is de sterk verbeterde programma interface wat resulteert in een betere AutoCAD 'look and feel' en een betere infrastructuur.

Met de intrede van de NLCS standaard voor de GWW sector is het objecten gedeelte uit StagCAD gehaald en vervangen door het programma InfraCAD. Hierdoor is er ruimte gekomen voor het maken van nieuwe algemene tools. Door de ontwikkeling van AutoCAD zullen er in de toekomst nieuwe tools worden gemaakt en bestaande tools verdwijnen.


NLCS

Nederlandse CAD-standaard www.nlcs-gww.nl